Carnestoltes

Carnestoltes

El carnestoltes és una celebració que se celebra abans de la quaresma, i que combina elements com disfresses, desfilades, i festes al carrer.

Carnestoltes

Durant la història, tots els pobles van tenir unes dates per la disbauxa similars al carnestoltes:

  • Els egipcis celebraven fa quatre mil anys les festes del bou Apis a Memphis. Aquells dies la multitud de fidels tenia la vista posada en el disc d’or que el bou sagrat portava entre les seves banyes i quan els últims raigs del sol de la tarda es reflectien en ell donava començament una festa sorollosa, amb música, i la cridòria es s’apoderava de la ciutat i tot estava permès.
  • Els hebreus celebren el Purim, commemoració de la caiguda del rei persa Assuer, anomenat Amman segons relata el Llibre d’Ester, cinc-cents anys a.C.
  • Els grecs celebraven en honor a Dionís unes festes presidides per la tolerància: desapareixien les classes socials i tots els homes eren iguals aquests dies.
  • Els romans van continuar la tradició grega i assimilar el déu grec Dionís al llatí Bacus, per això el carnestoltes és continuació de les bacants o festes protagonitzades per les sacerdotesses de Bacus.
  • I aquestes costums van passar als pobles d’Europa, on es van fer famosos a Venècia.

Al Berguedà se celebra el carnestoltes aquest cap de setmana (10-11 de febrer) i el proper (17 i 18 de febrer) a tots els pobles de la comarca.

Cap comentari
Tags (etiquetes):  , ,

Deixi una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.