Dijous gras

Dijous gras

El Dijous Gras, Jarder o Llarder,  és una festa tradicional a Catalunya, se celebra a tots els pobles el dijous anterior al dimecres de Cendra. Marca l’inici de les festes de Carnaval arreu del país. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars i socials que tenen per protagonista a tot tipus de menjars que combinen els ous amb la carn. Molt arrelada com a celebració a les escoles.

Dijous gras

És tradició menjar la botifarra d’ou en aquest dia com també d’altres de semblants com la botifarra blanca o la negra. També és costum la truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons.

Per què celebrem Dijous Gras?

La festa de Dijous Gras i les de Carnaval no es poden entendre bé sense la Quaresma (de temps anteriors), que n’és el període oposat, Són quaranta dies que comença immediatament després del dimarts de carnaval i duren set setmanes en què regna l’abstinència i les prohibicions. Antigament, la Quaresma l’havia de complir tothom i, per aquest motiu el carnaval era la darrera oportunitat d’una mica de disbauxa abans de tot aquest rigor. Un dels àmbits en què la Quaresma era especialment dura era l’alimentació, perquè prohibia el consum de carn i de productes calòrics.

En aquests darrers temps el costum de ‘fer magre’ per Quaresma ha desaparegut, però les característiques menges de del Dijous gras i del Carnaval es mantenen ben arrelades.

Cap comentari
Tags (etiquetes):  , ,

Deixi una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.