El Moixeró

El Moixeró

El Moixeró

 

El Moixeró és una serra del nord de Catalunya, als Pirineus Orientals, que s’estén en direcció oest-est, des del Coll de Pendís fins al Coll de Jou.

El Moixeró fa de límit de les comarques de la Baixa Cerdanya (Bellver, Riu de Cerdanya, Urús) i el Berguedà (a l’enclavament de Gréixer, a Guardiola de Berguedà).

Moixeró

 

La totalitat del Moixeró forma part del Parc Natural Cadí-Moixeró, juntament amb la Serra de Cadí, el massís del Pedraforca i gran part de la Tosa d’Alp i el Puigllançada.

La vegetació és de pi roig o avet, amb rodals de faig, fins a uns 1.800 metres, on comença el pi negre, i a partir dels 2.000 metres: prats o roques blanquinoses, segons la forma de l’alteració atmosfèrica per formar sòls.

La serra del Moixeró és una imponent muralla muntanyosa de direcció est-oest que fa de frontera natural entre la Cerdanya al nord, i el Berguedà al Sud. És més modesta quant a elevació que les serres veïnes: la serra del Cadí (l’autèntica) i el tercer conjunt muntanyenc: el massís de la Tossa d’Alp-Puigllançada superen els 2600 i 2500 m respectivament, mentre que el Moixeró tot just ultrapassa els 2200 m. Els tres conjunts orogràfics difereixen notablement quant al relleu i la configuració geològica, resultat de la complexa estructura tectònica pirinenca en aquest sector. Així, mentre el Cadí és vorejat per una majestuosa cinglera calcària al nord, el Moixeró ho és pel sud, mentre que a la Tossa d’Alp aquesta dissimetria no és tan clara i en conjunt la morfologia hi és més suau i regular.

La Serra del Moixeró molts cops es confon amb la Serra del Cadí. Ambdues són veïnes. La serra del Cadí queda a la part oest i la serra de Moixeró a par est. L’anomenat túnel del Cadí és a la serra del Moixeró.

 

Moixeró

La serra del Cadí és una mica més alta que la serra del Moixeró. Per la grandiositat i bellesa dels seus cims el Cadí és molt transitat per part d’excursionistes durant tot l’any. Possiblement pel Moixeró és per on passa més gent, encara que sigui de passada, pel túnel anomenat del Cadí.

Potser en molts aspectes el Moixeró no és tan espectacular com el seu veí el Cadí, però en canvi manté l’atractiu de ser una zona natural de valor indubtable, poc concorreguda, variada i molt assequible. La seva menor altitud el fa més assequible i més aprofitables els seus recursos naturals, sobretot les altes pastures alpines per a la ramaderia, i els extensos boscos de coníferes per a la fusta.