Festa dels Elois 2018

Festa dels Elois 2018

Cartell festa dels Elois

Ferrers, clavetaires, serrallers, llauners, basters, moneders, terrissaires, rajolers… són alguns dels oficis tradicionals que van proliferar a la planta baixa dels habitatges berguedans en el passat i que han anat desapareixent amb el pas del temps. Es tracta de professions relacionades amb el ferro, el metall i el fang que formaven part del gremi de Sant Eloi, el patró que dona nom a la festivitat d’Els Elois. Es tracta d’una celebració coneguda popularment per l’element de l’aigua i els animals de càrrega que utilitzaven els traginers, però que darrerament s’ha anat desvinculant dels oficis esmentats anteriorment. Precisament, per donar a conèixer l’origen de la festa d’Els Elois s’ha potenciat la vessant històrica i cultural de la celebració que es farà els dies 21 i 22 de juliol. Les novetats principals de la festa giraran entorn dels oficis de la confraria, tot i que també es mantindran els actes tradicionals i les activitats paral·leles incorporades durant la passada edició per fer créixer la festa amb la implicació de les entitats locals.

Mostra d’oficis al barri vell 

Els carrers i places del barri vell acolliran una mostra d’oficis artesans relacionats amb el metall i el ferro durant la tarda de dissabte. Concretament, s’habilitaran set espais distribuïts entre la placeta de la Ciutat i la plaça de Palau i Quer (a tocar de la plaça de la Pietat), per a què els visitants puguin observar la feina realitzada per ferrers, manyans, forjadors, llauners, moneders, etc.

Una altra forma d’endinsar-se en el coneixement de les arrels d’Els Elois serà a través dels textos del programa de mà de la festa.

El barri vell guanya presència en la festa 

Aquest any, l’organització ha apostat per traslladar la majoria dels actes paral·lels a la zona alta del barri vell, fent que la plaça de la Pietat i el seu entorn més proper esdevingui l’epicentre de les activitats que es faran al llarg del cap de setmana.

Presentació dels Elois 2018

Passades més segures 

La festa mantindrà les tradicionals passades, però s’introduiran algunes mesures de seguretat per garantir el bon desenvolupament i el tracte respectuós envers els animals.

Més balladors i balladores pel Ballet de Déu 

El ballet de Déu, la dansa que tanca la representació de la boda típica de l’Alt Berguedà, també inclourà alguns canvis. A partir d’aquest any s’incorporarà una segona parella que es renovarà bianualment per donar cabuda a nous balladors i balladores.

La Farsa s’encarregarà de realitzar ‘El rapte de la núvia’, una escenificació teatral pels carrers del centre de la ciutat que es va estrenar l’any passat amb la voluntat de recuperar i recrear la vetlla simbòlica que es feia a la núvia la nit anterior del casament.

Cap comentari

Deixi una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.